02 / 421 33 33 sitis@sitis.si

Prinašalec dobrih novic

Prva stvar, ki jo naredim, ko vzamem v roke kakšno knjigo, je, da pogledam, kdo je avtor. Če je objavljena slika, pogledam sliko ali pa zgolj ime in priimek in se vprašam: kdo je to, kaj mi sporoča, kaj se bom lahko naučil.

Verjamem, da pri tem opravilu nisem osamljen in da se, spoštovana bralka ali spoštovani bralec, vprašate enako. Rad bi vam pomagal pri iskanju odgovorov. 

Kdo sem, zakaj sem takšen, kot sem, zakaj se obnašam, kot se, zakaj sem rojen prav pri teh starših, zakaj doživljam, kar doživljam, so bila vprašanja, ki sem si jih zastavljal, odkar pomnim. Že v študentskih časih sem resneje iskal odgovore nanje, prebiral takrat redke knjige s področja psihologije, osebne rasti … Močan vtis je takrat name naredil fenomen hipnoze in programiranja uma. Bil sem osupel nad močjo uma in prve izkušnje ne bom nikoli pozabil: ob sugestijah, da je v sobi zelo vroče, se je hipnotizirani znanec potil, da so bile vidne kapljice znoja. Samo zato, ker mi je verjel, da je vroče, se je v njem sprožila verižna reakcija električnih impulzov, kemičnih reakcij. Potem sem ugotovil, da so naša podzavestna prepričanja enako močna, četudi nismo hipnotizirani, in da smo zaradi teh prepričanj to, kar smo.

Leta 1999 smo v mojem podjetju začeli s prodajo prehranskih dopolnil in se je bilo treba naučiti veliko kemije, farmacije in tudi medicine. Ker so prehranska dopolnila po definiciji le dopolnila k prehrani, se je bilo treba poglobiti tudi v hrano. Nekaj let kasneje smo začeli z izvajanjem različnih oblik alternativne medicine (bioresonančni sistem, hipnoza, homeopatija, bioenergija) in to je bil začetek mojega intenzivnega druženja z bolniki. K alternativnim metodam zdravljenja se običajno zatekajo tisti z resnimi težavami, ki že imajo bogate izkušnje z uradno medicino, morda še s kakšno alternativno metodo zdravljenja in predvsem pomembne življenjske izkušnje, ki so prispevale k nastajanju bolezni, vplivale na njen potek in ozdravitev. Seveda so imeli različne življenjske sloge, načine prehranjevanja, načine odzivanja na življenjske izzive (težave). Spoznal sem, kako na zdravje vplivajo tudi drugi dejavniki (od stresa, zamer do elektromagnetnega sevanja). Veliko stvari je bilo skupnih, a najpogostejše in najmočnejše je bilo dejstvo, da so bili nesamozavestni, boječi, ubogljivi in da so se nekritično zanašali na nasvete in pomoč drugih.

Z izjemno hvaležnostjo sem sprejemal njihove informacije, s polno mero radovednosti spoznaval njihove izkušnje in z veliko vnemo iskal “rešitev” njihovih težav. Na srečo sam nisem bil nikoli resneje bolan, zato sem izkušnje drugih sprejemal s še večjim zanimanjem. Hvala prečudovitim ljudem, ki so mi zaupali svoje najgloblje skrivnosti. Verjamem, da sem od njih prejel več modrosti, kot sem jim lahko dal. Koncentrat svojih spoznanj o vzrokih zbolevanja, o poteku bolezni in načinu ozdravitve sem zapisal v tej knjigi.

Najpomembnejša so moja spoznanja o delovanju človeškega uma. Če terapevt (zdravnik, zdravilec) ne sproži potrebnih sprememb v umu bolnika, si zagotovi stalno stranko, ker ljudje ne ozdravijo. Vseeno je, ali gre za klasično ali alternativno medicino. Če ne nastanejo spremembe v umu, ni sprememb v mislih, prepričanjih, navadah, v načinu življenja, brez teh pa ni ozdravitve.

Druga temeljna ugotovitev se nanaša na velikanski vpliv hrane na zdravje, kakovost in trajanje življenja. Če sem želel svetovati o tem, sem se moral veliko naučiti. Nisem si predstavljal, kakšna zmeda vlada pri uradnih prehranskih nasvetih. To ne more biti res, sem si misli. Ne more ista znanost ugotoviti, da je ista hrana lahko istočasno dobra in slaba, da jo hkrati en znanstvenik ali strokovnjak toplo priporoča, drugi pa ostro odsvetuje.

Po naravi sem radoveden in temeljit. Ko sem začel z gobarjenjem, sem najel inštruktorja, literaturo, opremo za analizo trosov ipd., tako da smo v eni sezoni jedli več kot 100 različnih vrst gob. S še večjo strastjo sem se podal v raziskovanje (ne)učinkovitosti uradne medicine (ki sem ji pozneje nadel naziv farmacevtska), v raziskovanje vpliva hrane na zdravje in v iskanje prehranskih resnic.

Skladno s temi spoznanji sem spreminjal svoje gledanje na vse načine zdravljenja, različne prehranske prakse in resnice. Ta nova odkritja so bila tako utemeljena, da so jim sledili tudi drugi družinski člani. Čeprav smo vsi zdravi in radikalnih sprememb v zdravju ni bilo pričakovati, so bile spremembe opazne: od boljšega počutja, boljše prebave do manj mozoljev ipd. Še bolj so me prevzele spremembe pri bolnikih, tudi tistih z “neozdravljivimi” boleznimi.

Sčasoma sem postal prepričan, da imam dovolj znanja in dokazov, da bi bilo prav z njimi seznaniti širši krog ljudi. Tako bi pomagal še številnim drugim, ne zgolj tistim, ki so hodili k nam na terapije.

Nove prehranske navade in nova hrana so me tako prevzele, da sem hotel biti praktično udeležen pri njihovem spreminjanju. Moja modra žena me je zelo spodbujala in me takoj na začetku nagradila s tečajem indijske kuhinje. Ponovila se je zgodba o gobarjenju.

Družinski člani me zelo podpirajo pri kuharskih podvigih: od pohval, oblek do posebnih kuhinjskih pripomočkov. Ker so vedeli, da pripravljam knjigo Hipokrat je bil kuhar, so mi za rojstni dan celo pripravili in podarili pravo knjigo v dveh izvodih z naslovom IVAN JE KUHAR, v kateri je zbranih nekaj receptov za “moje” jedi z odličnimi fotografijami in ocenami rednih jedcev na zadnji platnici. Naj vam zaupam te ocene, ki so me ganile in osrečile:

Slavica (žena): Jedi, ki jih pripravlja moj Ivo, so za čisto desetko. Včasih res ne veš, kakšen okus te čaka, a neverjetno, vedno je bilo nekaj, kar je odražalo odličnost.

Štefka (tašča): Vse, kar Ivo skuha, jaz pojem. Ko deli porcije, vedno rečem, meni ne veliko. Pa me ne uboga. Potem pa vse pojem, ker je vedno tako dobro.

Filip (vnuk, leto in pol): Mm …, njmmm, hm … hm, njemmm, hmmmm, njammmmmmm …

Petra (snaha): Cimet in ingver res nista moji najljubši začimbi, ampak drugače je vedno tako dobro, da bi najraje še krožnik polizala!

Leo (sin): Vsakič, ko se usedeš pred krožnik, te čaka nekaj novega. Najprej nasitiš oči na skrbno urejenem krožniku, nato pa novim dogodivščinam naproti. Zanimive kombinacije, bogati okusi in veliko užitkov. Vidi se, da uživa v pripravljanju hrane in da ima veliko željo, da nas z njeno kreacijo navduši. In mu uspe.

Lan (sin): Njegove jedi so unikatne. Zelo rad imam njegove jedi, še posebej pa njega.

V podjetju tudi izdajamo knjige. Kot urednik strokovno odločam, kaj bomo izdali, snov iz knjige dobro spoznam. V iskanju dobre knjige sem naletel na Kitajsko študijo. Pred tem smo izdali nekaj knjig s področja hrane in zdravja, veliko sem jih prebral, a ta je bila nekaj posebnega. Najuglednejši svetovni časopisi so jo označevali kot najpomembnejšo, revolucionarno knjigo. Iskal sem jo v naših knjigarnah in razočarano ugotovil, da te knjige nimamo v slovenščini. Nisem mogel verjeti, da tako pomembna knjiga ni prevedena, da v naši javnosti ni poznana. Zgrožen in šokiran sem bil ob spoznanju, da ni bila znana niti v strokovnih krogih. Žalosten sem bil, da je ozaveščanje ljudi o tem, kako lahko bistveno vplivajo na svoje zdravje, srečo in dolgoživost, odvisno od zasebne pobude kakšnega založnika. Klinc gleda takšno državo in njen sistem zdravstvene skrbi, sem si mislil ter žalost spremenil v veselje: mi jo bomo izdali! In smo jo zares. Do zdaj že s tremi ponatisi.

Kot urednika in publicista me je direktorica mednarodnega podjetja Sodex v Sloveniji prosila, da bi za njihove kuharje imel predavanje o vplivu hrane na zdravje, predvsem z vidika alkaliziranja oziroma zakisanosti telesa. Več kot 100 kuharjev je s ponosom poslušalo, kako so kuharji pomembnejši od zdravnikov, da zdravniki le popravljajo kuharske napake, kako je Hipokrat zdravil s hrano in da bi bil Hipokrat s ponosom – kuhar. Takrat sem dobil idejo za knjigo Hipokrat je bil kuhar. Od takrat sem ob različnih priložnostih in v različnih krajih predaval o vplivu hrane na zdravje (Cankarjev dom in Gospodarsko razstavišče v Ljubljani, Filozofska fakulteta v Ljubljani, Večer za svoje bralce v Mariboru, v knjigarni Zdaj v Ljubljani, predavanja za društva ipd.).

Rad pišem. To počnem že od nekdaj: pisal sem novinarske prispevke za radio in časopis, bil tudi urednik študentskega časopisa Katedra. Kot študent sem napisal knjižico Za samoupravno univerzo, pozneje pa knjigo Življenje je lahko še lepše. Objavljal sem in objavljam v časopisih in revijah. Pisanje je način, da si sam izostrim pogled na neko temo, da problem pogledam globlje in celoviteje. Pisanje je tudi prisila, da resno in odgovorno misliš o nečem. Misliti na papir je veliko bolj obvezujoče in odgovornejše. Nekaj časa sem redno pisal kolumne in druge članke, večina jih je objavljenih na mojem blogu www.soce.si. Kaj si o kakovosti in koristnosti teh člankov mislijo nekateri bralci, lahko preberete na koncu tega besedila.

Pisanje je moj spopad s situacijo, s temo, o kateri pišem. Ne pišem tistega, kar bi ljudje radi brali.

Več kot 100 poljudnih strokovnih člankov s področja zdravja in hrane sem že objavil v številnih časopisih in revijah. Med članki je kar nekaj javnih (protestnih) pisem ministrstvu za zdravje, za šolstvo, zdravniški organizaciji in 

tudi veliko polemičnih člankov. Razen skromnih avtorskih honorarjev, katerim sem se pogosto odpovedoval, od tega pisanja nisem imel nobene materialne koristi. Sem materialno preskrbljen in finančno popolnoma neodvisen od pisanja, zato mi ni treba pisati tistega, kar ljudem ugaja in kar radi berejo.

Vem, da bi najraje brali, da je vzrok vseh naših težav nekje zunaj nas in da je tam nekdo, ki vse ve in bo naredil vse, da nam bo dobro. Toda lagati ne morem – to ne obstaja!

Ko nam kdo sporoča, da to, kar počnemo, ni dobro ali koristno, se instinktivno upiramo, branimo. Morda brezpogojno in v celoti zavrnemo sporočilo, morda zahtevamo dokaze, jih tehtamo in iščemo nasprotne, iščemo luknje v argumentaciji in počnemo čuda stvari, da dokažemo, kako mi delamo prav.

Ko pa nam kdo sporoča, da delamo prav, se ne upiramo, ne zanikamo, ne zahtevamo dokazov, zadovoljni smo s potrditvijo, da ravnamo pravilno.

Iskreno in z največjo mero odgovornosti vam prinašam dobre informacije, za katere sem prepričan, da so zanesljive, znanstveno potrjene, verodostojne in preverjene v praksi milijonov sedaj živečih ljudi. Učil sem se od najuglednejših znanstvenikov in strokovnjakov s področja vpliva hrane na zdravje, zdravnikov in nutricionistov, prebral ogromno knjig, leta in leta zbiram podatke ter redno spremljam objave v znanstvenih časopisih. Nisem obremenjen z lastno prehransko prakso ali prehransko ideologijo. Čustveno nisem vezan na nobeno hrano. Nisem pripadnik ali član nobenega gibanja ali organizacije, z medicino nimam slabih izkušenj ali neporavnanih računov.

To, kar me žene, je iskanje resnice, ki ljudem pomaga bolje živeti. V članku o nekem mojem predavanju me je novinarka opisala kot “razbijalca mitov”. To opredelitev sem sprejel kot kompliment. V življenju se največ naučimo od drugače mislečih in delujočih, tistih, ki razbijajo mite in opozarjajo na zablode. Bolj kot se navedbe v tej knjigi razlikujejo od vašega dosedanjega vedenja, bolj so vredne vaše pozornosti.

Hrana je ključna. Nanjo in druge razvade (kajenje, pitje alkohola) lahko sami vplivamo. S hrano se lahko zanesljivo izognemo (oziroma v največji možni meri zmanjšamo izpostavljenost) boleznim, kot so bolezni srca in ožilja, diabetes (posebej tipa 2), rak vseh oblik in na vseh organih, vse avtoimunske bolezni. Hrana je resnično zdravilo. Ob pripravi zdrave in zdravilne, izjemno okusne in lepe hrane smo lahko neskončno ustvarjalni. Če k temu dodamo zmerno telesno aktivnost, nekaj tehnik zmanjševanja stresa in veselje do življenja, bomo za svoje zdravje lahko naredili več kot celotna medicinska in farmacevtska znanost. Z veseljem sem prinašalec teh informacij.

Nekaj komentarjev o objavljenih člankih:

Spoštovani g. Soče!
Mi je pa všeč, da obstajajo taki entuziasti na svetu, kot ste vi. …  pogumno nadaljujte s svojim delom!

Miha M.

Res hvala za knjigo. In hvala tudi za poznanstvo. Me že dolgo ni nihče tako navdušil s svojim pronicljivim in kritičnim (ampak to konstruktivno kritičnim) umom.

Špela R.

Spoštovani g. Ivan, rad bi vas samo pohvalil za tole vaše pisanje. Vsako pismo, ki ga dobim od vas ima neko sporočilo, človek se malo zamisli, no vsaj jaz ponavadi se.

Peter W.

Večkrat jih prebiram in moram reči, da so mi v veliko pomoč pri prizadevanju za zdravo življenje in dobro počutje, sploh takrat, kadar mi to ne uspeva najbolje.

Joža G. T.

Z veseljem prebiram vaša pisma in jih tudi posredujem velikemu številu prijateljev.

Milena P.

Ob Vašem ozaveščanju za zdrav način življenja so Vam in Vam bodo mnogi hvaležni za boljše zdravje in dolgo življenje. Kar tako naprej.

Ivan J. R.

Hvala za vsa vaša razmišljanja in pisanja. Vedno jih z zanimanjem preberem in  jih shranim na posebno in varno mesto, da mi po pomoti  ´ne bi ušla´.

Drago H.

Najprej se vam res najlepše zahvaljujem za vsa vaša pisma, ki nam jih pošiljate in nam odpirate oči glede našega zdravja in vplivov nanj.

Jelka V.

Še naprej skrbite za naše zdravje, saj prav gotovo  kakšen nasvet pade tudi na plodna tla.

Bojan S.

Hvala za vaše izjemne misli in usmeritve, zelo vas cenim in lepo pozdravljam.

Lidija P.

… ko sem tole prebral sem se počutil kot da sem jaz to napisal čeprav imam samo 21 let.

Tim F.

Iskrena hvala za lepo besedilo, se me je zelo dotaknilo…

Marjana K.