02 / 421 33 33 sitis@sitis.si
Kriza zdravstvenega sistema – dobro za zdravje!
Zdravstveni sistemi so v krizi v vseh državah – ne glede na to, ali za zdravstvo namenijo 2 ali 20 {a78d5f53d259b2c66e82c101a97eff0144e51bafd67a28e8dd8d1dbceacb9372} BDP-ja, imajo veliko ali malo zdravnikov, imajo najsodobnejšo opremo ali je nimajo. Ta kriza je povsod tako kronična, da ni prav nobenih možnosti, da bi bila presežena. Zmeraj bomo nezadovoljni.
Podatkov, ki podkrepljujejo te trditve, v tej knjigi ne manjka. Iz konkretnih uradnih podatkov, ki jih ni možno različno interpretirati, je kristalno jasno, da več denarja za zdravstvo, več zdravnikov, več bolnišnic in drage opreme ne pomeni več zdravja.
Prav tako je na voljo veliko uradnih podatkov o obsodbah, priznanjih krivde in pričevanjih uglednih in dobro obveščenih strokovnjakov o mafijskih prijemih farmacevtske industrije, ki v želji po čim višjih dobičkih uporablja najpodlejše metode kriminalnega delovanja. Videli smo tudi, da v naši mikro državi v smeti vsako leto vržemo za 50 milijonov evrov neuporabljenih zdravil, nihče pa se ne sprašuje, kdo jih je predpisal in zakaj ter kako so bolniki (pre)živeli brez njih. Prav tako smo videli, kako strašne posledice ima zdravljenje, ki se letno konča z milijoni poškodovanih in milijonom mrtvih.
Če moč farmacevtske medicine merimo s številom zdravnikov in medicinskega osebja, številom bolnišnic, količino porabljenega denarja, potem je to velika, močna medicina. Tako močna, da si podreja državljane, države, medije in šolstvo, vendar od te moči državljani nimamo pričakovane koristi.
Zaradi svoje velikanske finančne moči, ki jo ohranja tudi s prirejanjem zgodovine, neverodostojnimi in goljufivimi raziskavami, prikrivanjem podatkov, podkupovanjem zdravnikov in državnih uradnikov, zaščitniško držo države in vsesplošnim vplivom, se nam farmacevtska industrija vsiljuje kot zelo močna in jo kot takšno tudi dojemamo.
Nedvomno je sodobna medicina nenadomestljiva pri akutnih boleznih, poškodbah ipd. Zanesljivo veliko koristi imamo od sodobnih diagnostičnih metod in naprav. Tudi nekatera zdravila si zaslužijo to ime. Verjamem, da so zdravniki in farmacevti pošteni in častni ljudje, predani svojemu poklicu in poslanstvu pomagati drugim.
Zaradi vsega tega imamo vtis, da brez takšne medicine ne moremo živeti in preživeti. Najbrž smo zato pristali v vlogi neukega in nekritičnega prestrašenega bolnika, ki v naivnem pričakovanju čudeža izroča svoje zdravje v roke neznancu, ki za to, po naravi stvari, ni preveč zainteresiran.
Presrečni, da nas zdravijo, smo pozabili na – zdravje.
Nikakršnih razlogov ni za domnevo, da bomo kdaj koli imeli dovolj zdravnikov, medicinskih sester, bolnišniških postelj, najboljše naprave in najsodobnejša zdravila ter nič čakalnih vrst.
Zatorej bi rad usmeril vašo pozornost na najpomembnejše dejstvo: obseg zdravstvenih storitev določajo naše prehranske in druge navade, predvsem kajenje in pitje alkohola.